Norsk kulturforum ønsker velkommen til Kulturytring 19. juni
Mandag 19. juni åpner Kulturytring dørene med en storstilt seremoni på Papirbredden i Drammen. Mer enn 60 faglige og kunstneriske arrangementer skal iverksettes på festivalens første dag, med Norsk kulturforum som stolt initiativtager og eier for Kulturytring.
Kulturytring er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival. Mandag morgen sparkes valgkampen i gang i Drammen med debatter og seminarer for å sette kulturpolitikk på dagsorden lokalt og nasjonalt. Litt som en NOKU-konferanse, med andre ord, bare i litt større skala.
Har du fått med deg NOKU-løypa? Les om alle NOKU-arrangementer som foregår under festivalen og arrangementer med spesiell relevans for NOKU-medlemmer.
Kom tidlig! Innsjekk åpner 08:00
Klokken 08:00 åpner billettinnsjekken på Comfort Hotel Union Brygge. Alle med billett må innom skranken for å få et fysisk festivalpass som skal brukes under festivalen. Vi estimerer at den største pågangen vil være mellom 08:00 og 11:00 på åpningsdagen, så vi oppfordrer alle til å komme tidlig til Drammen for å rekke innsjekk før festivalen åpner. Du kan også hente ut billetter på forhånd i Drammen fredag 16. og søndag 18, mer info om dette finner du her.
09:30 – 12:00
Mer enn 60 faglige og kunstneriske arrangementer tar plass på Kulturytrings første dag. Det blir tettpakket med politiske debatter, panelsamtaler, utstillinger, forestillinger, konserter og mer, på mer enn 14 scener spredt rundt på Papirbredden og nærliggende områder. Sjekk mandagsprogrammet her og legg opp din egen løype for dagen.
Kulturytring åpnes offisielt kl. 11:30, men allerede kl. 09:30 begynner de første arrangementene. De som er tidlig ute kan få med seg panelsamtale om outsider art på Dikemark psykiatriske sykehus, eller Kulturdirektoratet sin panelsamtale om sensur av kunst og litteratur.
Kl. 11:00: Storstilt åpning av Kulturytring på Papirbredden
Klokken 10:45 marsjerer Åssiden Korps inn på Papirbredden, og et kvarter senere står stortingspresident og drammenser Masud Gharahkhani for den formelle åpningen av Kulturytring. Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen holder tale under åpningen, og artist og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen holder appell.
Til stede er også ordfører i Drammen Monica Myrvold Berg (AP), generalsekretær i NOKU, Monica Larsson, Fylkesråd for kultur og mangfold i Viken fylkeskommune, Tonje Kristensen samt ungdomspolitiker og UNG-delegat Ahmet Titrek (18).
Det kunstneriske innslaget under seremonien holdes av soulartist og fersk Spellemannvinner Charlotte Dos Santos. Det blir også musikalsk innslag av unge talenter fra kulturskolen i Drammen.
12:00 – 15:00
I dette tidsrommet kan du få med deg panelsamtaler om chat bots og kunstig intelligens, rettferdig honorering av kunstnere og den radikale nye endringen av Den kulturelle skolesekken. Markedet for Scenekunst og Marked for Musikk viser produksjonen Treig fra Det Andre Teateret, og den interaktive installasjonen tilknyttet ØIT-prosjektet In Search of Democracy 3.0 er åpent store deler av dagen. Du kan også sjekke inn på DEMO-kollektivet sin badstue på Drammenselva for en panelsamtale i utradisjonelt format.
Kl. 12.30 – 13.30: Lansering av rapporten The State of Artistic Freedom 2023 på Union hovedscene
Kulturminister Anette Trettebergstuen mottar rapporten The State of Artistic Freedom 2023 fra organisasjonen Freemuse. Til stede er også FNs spesialutsending for kulturelle rettigheter Alexandra Xanthaki, leder av familie- og kulturkomiteen Grunde Almeland (V) og leder av Freemuse, Sverre Pedersen.
Kl. 12.30 – 13.30: Natur i rampelyset: Kan populærkultur forvandle spillereglene?
Natural State tar med et panel bestående av forfatter Gert Nygårdshaug, naturveileder og skogsbad-guide Nina Alida Nordbø, sirkulærøkonom Cathrine Barth og bærekraftsøkonom Einar Kleppe Holthe for å diskutere populærkulturen som spillveksler for naturen – kan klimaaktivisme i populærkulturen stimulere til samfunnsendringer?
Kl. 13.30 – 14.30: Musikk og aktivisme: Om samfunnet ikke endrer seg, vil musikken endre samfunnet, vol. 1.
Verdensmusikkfestivalen Oslo World fyller 30, og setter fokus på kunstens rolle i aktivisme og unge menneskers mulighet til å forme fremtiden i samtalen «Om samfunnet ikke endrer seg, vil musikken endre samfunnet». Artist, skuespiller og aktivist Ella Marie Hætta Isaksen, artist og aktivist Amanda Delara og regissør, skuespiller og dramatiker Cliff Moustache møtes til samtale, moderert av festivalsjef Alexandra Archetti Stølen.
14:00 – 16:00
Norwegian Arts Abroad holder debatt om kultureksport i arrangementet «Hele Norge eksporterer.» Første del av arrangementsduoen «Kunst som utviklingskraft» starter og ser nærmere på kunstneres rolle i stedsutvikling. Første arbeidsvisning av danseforestillingen «Karhutanssi» går på Drammen Teater, og Viken fylkeskommune og CREMAH (Norges Musikkhøgskole) presenterer forskning og prosjekterfaring om bruk av musikk, kultur og frivillighet i eldrepolitikk.
Kl. 15.00 – 15.45: Filmprat med Margreth Olin
Den prisbelønte filmregissøren Margreth Olin kommer til bærekraftscenen for å snakke om sin nyeste film, den storslåtte naturdokumentaren Fedrelandet. Hva er kunstens plass i det grønne skiftet, natur og klima? Olin møter til en samtale med Mia Frogner, sjef for bærekraft på Øyafestivalen.
Kl. 15.15 – 16.15: Debatt: Den reviderte kulturloven er her – hva nå?
På Kulturytring inviterer NOKU til debatt om kulturloven med et stjernelag av politikere: Kulturminister Anette Trettebergstuen (AP), Margrethe Haarr (SP) og Emma Lind (V). Samtalen modereres av kommunaldirektør for Kultur, frivillighet og inkludering, Harm Christian Tolden fra Bergen kommune.,
16:00 – 18:00
Seminaret «Kunst som utviklingskraft» fortsetter i del to med perspektivet til næringslivet, og forskningsgruppa POLYCUL v/ OsloMet presenterer sin forskning på politiske prosesser og interessekamper som utspiller seg i kulturpolitikken. Taternes Landsforening holder foredraget «Et folk til besvær – Innføring i norsk politikk ovenfor Romanifolket/taterne» og avslutter med minikonsert med Veronica Lillesveen Akselsen. Frivillighet Norge deler de viktigste resultatene og erfaringene fra Frivillighetens år 2022. Viken filmsenter m.fl. diskuterer den nye regionale filmsatsingen til KUD, og UKM Norge lanserer ny dataspillveileder med spillkino for publikum.
Kl. 16.00 – 17.00: Samtale og debatt: God kunstner- og kulturpolitikk i kommunene
Hvilke muligheter og utfordringer ser politikerne på å satse på kultur de neste fire årene? Hva må til for å bedre legge til rette for utvikling for både kunstnere og kulturarbeidere over hele landet? Og hvorfor snakkes det så lite om kulturpolitikk i valgkampen?
Kl. 16.00 – 17.00: Shabana Rehmans minnepris: En samtale med Abida Raja, Anine Kierulf og Erik Stephansen
Abida Raja er første vinner av Shabana Rehmans minnepris, som ble delt ut 16. mai i år. På Kulturytring blir hun presentert sammen med juryleder Anine Kierulf og politisk redaktør Erik Stephansen i Nettavisen.
Kl. 17.00 – 18.00: Panelsamtale: Kultur for klimarettferdighet
Hvordan er det å være en del av et kulturliv i et oljeproduserende land som Norge? Kompetanseforetaket Klimakultur inviterer til debatt om ytringsrommet for klimakamp i kulturlivet i arrangementet «Kultur for klimarettferdighet», organisert sammen med NOKU.
I panelet sitter Penelope Lea (klimaaktivist og UNICEF-ambassadør), Lindis Hurum (generalsekretær Leger Uten Grenser), Alexander Roberts (teatersjef Rosendal Teater), Bård Vegar Solhjell (direktør Norad) og Nadine Ouedraogo Constant (programansvarlig formidling Nasjonalmuseet). Ordstyrer er Julie Forchhammer, leder i Klimakultur.
18:00 –
Mot slutten av dagen kan publikum oppleve flere store poster på kunstnerisk program. Østfold Internasjonale Teater holder festivalens første visning av forestillingen In Search of Democracy 3.0, og demenskoret Gladkoret varmer opp før artist Marte Wulff åpner bærekraftscenen med sin klimapop. UKM holder en stor gratiskonsert på Papirbredden med unge musikktalenter fra Østlandet.
Kl. 20.30 – 21.45: Warhol-legenden Penny Arcade avslutter første festivaldag med monologen Longing Lasts Longer
Penny Arcade (72) rømte hjemmefra som 13-åring, ble plassert hos nonner, tok telefonen ved et bordell, ble oppdratt av drag queens og deltok på Stonewall-opprøret i 1969. Hun startet karrieren sammen med Patti Smith ved Theatre of The Ridiculous, hvor hun ble oppdaget av Andy Warhol, og presentert som Superstar sammen med Jackie Curtis og Holly Woodlawn i filmen Women in Revolt.
På Kulturytring presenterer Arcade monologen Longing Lasts Longer – en 80 minutters forrykende forestilling av Penny Arcade og hennes årelange samarbeidspartner, Steve Zehentner.