NOKU-løypa til Kulturytring 2023 er klar!

Kulturytring blir som en tre dagers NOKU-konferanse i den aller største skalaen: Mer enn 100 arrangementer av 140 arrangører skal avvikles på Papirbredden i Drammen, 19. – 21. juni. Nå er NOKU-løypa klar, og vi presenterer vår liste av arrangementer av NOKU-lokallagene og noen utvalgte arrangementer med særskilt relevans for våre medlemmer.


MANDAG 19. JUNI

Storstilt åpning av Kulturytring 2023

Foto: Stortinget og Sarah Angelica Spilling

Kulturytring 2023 åpnes med en storstilt markering med musikalske innslag og taler fra en rekke profilerte kunstnere og politikere.

Den formelle åpningen blir gjort av stortingspresident Masud Gharahkhani, mens åpningsappellen blir holdt av den samiske artisten, skuespilleren og klimaaktivisten Ella Marie Hætta Isaksen. Spellemannpris-vinner Charlotte Dos Santos står for det musikalske innslaget under åpningen.

Brevet til fremtiden, skrevet av ungdom som har deltatt på workshopene til UNG Kulturytring, vil overrekkes og mottas av kulturminister Anette Trettebergstuen, som også er tilstede på andre arrangementer på åpningsdagen. Snart kunngjør vi listen over politikere som er bekreftet til Kulturytring 2023 – følg med på sosiale medier og på kulturytring.no.

Ungdomskultur: Fritidsklubben 70 år, formidling av datakultur og talentutvikling for unge kulturutøvere

Foto: Ungdom og Fritid

Ungdom og Fritid markerer at fritidsklubbene fyller 70 år i år med panelsamtalen «Fritidsklubben: Barn og unges største kulturarena, hva nå?» Kunstnernettverket løfter opp kunstnernes perspektiv på den foreslåtte nye målsettingen for Den kulturelle skolesekken i samtalen «Bør skoleverket få definere innholdet i Den kulturelle skolesekken?«

Datakultur og gaming blir en stadig viktigere del av ungdomskultursatsing, og på Kulturytring lanserer UKM Norge sin nye veileder for formidling av datakultur som kulturuttrykk. Vestfold og Telemark fylkeskommune holder panelsamtalen «Hvorfor snakker ingen om toppkunst?» og snakker om sitt nylig vedtatte talentutviklingsprogram for for unge talenter innen visuell kunst, musikk, teater og dans.

Stedsutvikling: Liverpool, Midgardsblot, hopplandslaget og kunst i det offentlige rom

Foto: Midgardsblot / Roy Bjørge

Stedsutvikling er et hett tema på årets festival, og Drammen kommune m.fl. starter sterkt med arrangementet «Kulturnæring som stedsutvikler?» Hit kommer Dr. Ged Ryan fra University of Huddersfield, Runa Strindin fra nisjefestivalen Midgardsblot, sportssjef for hopplandslaget, Clas Brede Bråthen og leder av Byen Vår Drammen, Tom Søgård, for å dele sine erfaringer om kulturens rolle i stedsutvikling. Kultursosiolog Knut Schreiner (Rodeo Arkitekter, Euroboys, Turboneger) leder programmet.

Samme dag holdes også seminarene «Kunst som utviklingskraft», der del 1 tar for seg kunstnernes perspektiv på stedsutvikling. Hvilken plass gir vi kunstneren i det offentlige rom, og hvilken plass får kunstnere til å arbeide med stedsutvikling? Dette seminaret er arrangert av Viken fylkeskommune i samarbeid med Asker, Drammen, Bærum, Fredrikstad og Lier kommune. Del 2, arrangert av Lier kommune og KORO, ser på situasjonen for næringslivet og byutviklere. Hvordan kan kunst være en utviklingskraft i stedsutviklingen? Og hvordan bidrar kunst til kvalitet, identitet og attraksjon og verdiskaping?

Frivillighet Norge holder arrangementet «Frivillighet + kommune = levende kulturliv», hvor de ser tilbake på frivillighetens år i 2022, og hvordan markeringen bidro til revitalisering og vekst i flere kulturorganisasjoner og til mer og bedre samarbeid mellom organisasjonene og kommunene.

Hva skjer i regi av Norsk kulturforum?

Klimakultur og NOKU samarbeider om panelsamtalen «Kultur for klimarettferdighet?» Foto: Markus Spiske

Klokken 13.45 arrangerer NOKU Nord workshop om fribyordningen sammen med Arktisk fribynettverk. Her får deltakerne lære mer om ordningen som gir forfulgte kunstnere et trygt sted å utøve kunsten sin, og hvordan dette har blitt gjennomført i en årrekke i byer som Alta, Narvik og Bodø.

Hvordan kan kulturfeltet bidra til skape en verden hvor alle mennesker har mulighet til å leve gode liv på en frisk planet? Kl 17:00 holder vi og Klimakultur panelsamtalen «Kultur for klimarettferdighet?», hvor panelet forsøker å svare på dette spørsmålet. Gjester i panelet er Penelope Lea (klimaaktivist og UNICEF-ambassadør), Lindis Hurum (generalsekretær Leger Uten Grenser), Alexander Roberts (teatersjef Rosendal Teater)
Bård Vegar Solhjell (direktør Norad) og Nadine Ouedraogo Constant, (programansvarlig formidling, Nasjonalmuseet).

Kom og treff gamle og nye venner og kollegaer på Kulturytring sin åpningsdag! 19-21 inviterer vi alle NOKU-medlemmer til et eget mingletreff på restauranten That’s Amore, som ligger midt på festivalområdet. Vi spanderer velkomstdrinken – dette er en gyllen mulighet til å treffe andre NOKU-medlemmer og kanskje planlegge programløypa sammen med? Mer informasjon her.

TIRSDAG 20. JUNI

Foto: Morten Quist Hommersand / Tigerstadsteatret

Tirsdag er en smekkfull festivaldag for NOKU-medlemmer med hele syv arrangementer i NOKU-regi, med kåringen av Norges kulturkommune og landsmøtet som et stort høydepunkt:

Kåring av Norges kulturkommune, landsmøte 2023, og NOKU-arrangementer i regi av fylkeslagene

Norsk kulturforum har siden 1992 delt ut den gjeve prisen Norges kulturkommune til en kommune som utmerker seg nasjonalt med sitt kulturarbeid. I midten av mai kunne juryen kunngjøre de tre finalistene som kan bli Norges kulturkommune 2023-2025: Aurskog-Høland kommune, Lillestrøm kommune og Skien kommune.

Prisen deles ut av juryleder Grunde Almeland (V) under en storstilt seremoni på Kulturytrings hovedscene kl. 11:30. Les mer om prisen og de tre nominerte kulturkommunene her. I forkant av seremonien vises dansekunstproduksjonen «Flytende drømmer» av kompaniet Casse-Cou Project.

Norsk kulturforum har innkalt til landsmøte på ettermiddagen 20. juni i ærverdige Drammen teater, hvor det først er landsmøte, etterfulgt av festmiddag med åpen påmelding for alle NOKUs medlemmer. Før landsmøtet er det en eksklusiv arbeidsvisning av danseforestillingen Karhutanssi, som har sin hovedpremiere på festspillene i Nord-Norge senere i sommer. Mer informasjon og påmelding finner du her.

NOKU sine fylkeslag holder tre arrangementer denne dagen: NOKU Viken holder arrangementet «Ung kultur er tilkobling», hvor de spør: Hvorfor og hvordan kan norske kommuner benytte kulturaktivitet for å styrke de unges trivsel og tilhørighet? NOKU Møre og Romsdal holder debatt om kunst i skolen, med suksessprosjektet «Verkstad da Vinci» som utgangspunkt. Dette samarbeidet mellom Ålesund kommune og Aggregat kunstnerfellesskap lar elever og lærere på 5. trinnet møte profesjonelle kunstnere gjennom kunstnermøter og workshops.

NOKU Agder holder også panelsamtalen «Kommune 3.0 – Byrde eller berikelse for kulturlivet?» : «Hva er egentlig samskaping? Og er Kommune 3.0 bare en fordekt måte å si at vi må kutte i budsjettene på? Kan frivilligheten få for mye makt? Må kunstnerne jobbe gratis for å passe inn i den store felleskapsvisjonen? Og er dette egentlig noe nytt? Har ikke kulturlivet holdt på med slikt siden tidenes morgen?

Vi reflekterer, utfordrer og diskuterer oss litt nærmere et svar på hva Kommune 3.0 betyr for kultursektoren.»

Norsk kulturskoleråd inviterer til kurset «Kulturpolitikerskolen», åpent for alle, hvor den erfarne kulturpolitikeren og kursholderen Terje Lindberg gir sine beste verktøy for å styrke seg selv som kommunikator og for å nå frem med det man brenner for. På pensum er kommunikasjonsstrategi, dramaturgi, retorikk, argumentasjonslære og fremføringsteknikk. 

I paneldebatten «Hvem knebler hvem», som vi arrangerer sammen med Balansekunst, ser vi nærmere på maktperspektiver, det omdiskuterte begrepet kanselleringskultur, og hvordan utrygge ytringsrom hindrer den gode samfunnsdebatten.

Sammen med Kulturrom, Norsk Musikkråd og Kulturalliansen lanserer vi en webportal med gode verktøy. Her kan både kommuner og lokale kulturlag få hjelp til å vurdere om lokalene de bruker er egnet til formålet. Portalen inneholder sjekklister for egnede kulturlokaler, veiledere til forbedringer og tips til finansiering.

Barne- og ungdomskultur, kulturarv og lokal kulturpolitikk

Nysirkus-forestilling for DKS Bærum med Gravity & Other Myths i Bærum Kulturhus 18. mars 2022. Foto: Kulturtanken

Foreningen !les og en rekke medarrangører i litteraturfeltet inviterer til debatt om leselyststrategien som skal lanseres i 2024. Hvilke innspill har ungdom til dette? Leo Stub Køber og Silje Visnes Ståhlbrand fra Oslo katedralskole møter statssekretær i Kunnskapsdepartementet Kjetil Vevle og saksordfører for Bokloven, Torstein Tvedt Solberg til nærmere samtale.

Tirsdag finner vi også arrangementer om barne- og ungdomskultur fra arrangører som Fargespill, Erasmus+ / Bufdir, Tigerstadsteatret, Viken fylkesbibliotek, Buskerud teater, Ungdom og Fritid og Hyperion, Kulturtanken, biblioteker fra en rekke større byer i Norge.

Kulturdirektoratet holder panelsamtalen «Kulturvern i krig og konflikt» på Kulturytring. Foto: AP Photo/Petros Giannakouris.

Kulturarv er et viktig tema som flere arrangører løfter på dagsordenen på Kulturytring. Kulturdirektoratet holder panelsamtalen «Kulturvern i krig og konflikt» om situasjonen for kulturarvsteder i krigsområder, sett f.eks i gamlebyen i Odesa, Ukraina, som nylig ble hasteinnskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Kulturvernforbundet, FolkOrg og Norsk senter for folkedans og folkemusikk går sammen om arrangementet «Er den immaterielle kulturarven usynlig?», hvor de spør: Hvem tar ansvar for at Norge oppfyller sine internasjonale forpliktelser overfor UNESCO? Drammens Museum m.fl. holder paneldebatten «Bygningsvern eller styrt forfall», hvor de diskuterer hvordan museene skal sikre og bevare kulturhistoriske bygninger. 

KS er til stede på Kulturytring med foredraget «Kunsten å utvikle kulturpolitikk». Det timelange foredraget gir innsikt i noen av verdiene kulturfeltet bærer med seg, hvor KS peker på sentrale kulturpolitiske aktører, sentrale rammebetingelser, kulturpolitiske begreper og virkemidler, og viktige temaer å debattere når lokal eller regional kulturpolitikk skal utvikles.

På den grønne bærekraftscenen holder Norske kulturarrangører arrangementet «Grønt veikart for bærekraftige kulturopplevelser i Norden.» Senere på dagen holder musikernettverket Spillerommet samtalen «Klimatilpasning av fremtidens kulturliv på kunstens egne premisser» med musikerne og klimaforkjemperne Marte Wulff og Einar Flaa.

ONSDAG 21. JUNI

Foto: Kari M. Svanberg

Den siste dagen av Kulturytring holdes tre arrangementer i regi av NOKU-fylkeslagene: NOKU Vestland diskuterer oppvekstreforma i panelsamtalen «Oppvekstreforma – utan kultur?«, hvor de spør: Korleis skal kommunane sikre godt tverrsektorielt samarbeid når halvparten av barna si livsverd vert haldt utanfor – altså alt som føregår på fritidsarenaen?

NOKU Rogaland deler suksesshistorien til Sandnes sin byutvikling i «Å tenke stort: Barn, unge, kultur- og byutvikling i Sandnes.» Byen fikk i 2022 regjeringens pris for Norges mest attraktive by, i en total snuoperasjon etter stempelet «Norges styggeste by» på 1980-tallet. Kommunen tok grep, og i denne strategien lå en tydelig satsing på barn og unge.

NOKU Trøndelag setter kultur i folkehelseperspektiv med arrangementet «LIVSVIKTIG KULTUR!» Med utgangspunkt i HUNT-undersøkelsen – og med konkrete eksempler – får publikum innsikt i hvordan kulturopplevelser og deltakelse i kulturaktiviteter bidrar til bedre helse, både på individ- og samfunnsnivå.

Bevaring av kulturminner, den nye strategien for kulturfrivillighet og kulturdrevet stedsutvikling

Bildet er fra utstillingen «Skjeletter i skapet» ved Nasjonalt Medisinsk Museum/Norsk Teknisk Museum (2017–18). Museet stilte ut deler av sin store samling menneskelige levninger, med mål om refleksjon rundt hvordan dette materialet bør forvaltes. Foto: Håkon Bergseth.

Hvilken makt besitter arkiv, bibliotek og museum (ABM) i å påvirke det kollektive folkeminnet? AKSESS, Museum og Bok og Bibliotek inviterer til panelsamtale om hukommelsesinstitusjonenes hverdagsmakt med arrangementet «Hva skal vi huske og hva skal vi glemme?» Vestfoldsmuseene løfter samme tematikk i arrangementet «Frihet, demens og dialog på menyen», hvor de deler av sine praksiser for implementering av museet som en demokratisk bærebjelke. Drammen kommune, Taternes Landsforening m.fl. presenterer prosjektet «Romanifolkets/taternes kulturminner», som kartlegger og undersøker nasjonale minoriteters kulturminner.  Hvordan kan disse kulturminnene sikres, og bør de integreres i kommunal kulturminneforvaltning?

Foto: Norsk Musikkorps Forbund


Kulturalliansen m.fl holder debatt om den 2023-lanserte nye strategien for kulturfrivillighet. Til Kulturytring inviterer de politikere til å diskutere strategien og arbeidet som ligger foran dem, sammen med representanter fra frivilligsektoren. Arrangørforum, med Norske kulturarrangører i spissen, diskuterer også den nye strategien for kulturfrivillighet og den reviderte kulturloven i debatten «Framtidens kulturpolitikk», som løfter arrangørenes perspektiv: Vil den reviderte kulturloven i større grad bli et verktøy for opptrappet satsing på kultur både nasjonalt, regionalt og lokalt?

Bilde: Thomas Storheim / Dissimilis

Dissimilis Nasjonale kompetansesenter, som tilrettelegger kulturtilbud for mennesker med utviklingshem­ming og funksjonsnedsettelser, kommer til Kulturytring onsdag 21. juni med arrangementet «Funksjonsmangfold i kunsten – hvorfor og hvordan kan vi få til det?» Her deler de erfaringer fra sine mer enn 40 år innen kunst- og kulturfeltet, og spør: Hvordan kan man jobbe for å tilrettelegge for at personer med utviklingshemming får reelle muligheter for kunstnerisk utfoldelse?

Bærum kulturhus m.fl. arrangerer panelsamtalen «Fra pilotprosjekt til statsbudsjett, og nå inn i fremtiden» om de regionale kompetansesentrene for profesjonell dans. Satsingen på de regionale kompetansesentra for dans de siste 10 -15 årene har resultert i en yrende vekst for dansens vilkår – Hvordan skal dette påbegynte arbeidet med infrastruktur for dans gjøres enda mer solid og løfte kunstformen ytterligere?

NHO Reiseliv holder paneldebatten «Kulturdrevet stedsutvikling – bare tull, eller reell mulighet?» I panelet sitter bl.a. Kristin Krohn Devold, administrerende direktør NHO Reiseliv, nasjonal filmkommisjonær Meghan Beaton og Ole Christian Øen, daglig leder i SAKK – Stiftelsen Akershus festning. Drammen kulturråd tar opp skisseringen av Drammen som regionssenter for kultur: Hvordan skal dette gjennomføres i praksis og hvilke politiske tiltak må gjennomføres for å realisere dette? Drammen kulturråd holder en paneldebatt og utfordrer politikere og kulturaktører til å svare på dette.

… dette er bare et begrenset utvalg av de over 100 arrangementene som holder på Kulturytring dette året. Følg lenken for å se fullt program og finne din egen løype for Kulturytring 2023