Bli med på studieturer i Norges kulturkommune

Meld deg på NOKU-konferansen i dag! Studieturene er en del av konferansebilletten 4. juni. 

Det er nok plass på studieturene til alle som har meldt seg på konferansen, men det er begrenset antall plasser per tur. Meld deg på i dag så får du oppleve din favoritt-destinasjon.

Lillestrøm kommune frister med sine beste opplevelser innen kunst, kulturhistorie, kulturminner, mat og drikke på fem ulike studieturer som du kan lese om her. Førstemann til mølla. Påmeldingsfrist er 21. mai.

1. Guttormsgaards arkiver og 
Blaker Skanse

Foto: Guttormsgaards arkiver

Velkommen til Blaker, med kunst, kultur og historie i bygda langs Glomma. Først besøker vi Blaker meieri/Guttormsgaards arkiver. Her har kunstneren Guttorm Guttormsgaards (1938–2019) visjon om «en rausere og romsligere kunsthistorie» resultert i det Morgenbladet har omtalt som en av «Norges aller mest særegne kunstinstitusjoner». Her møter taterarbeider i ståltråd, Edvard Munch og Pablo Picasso, mens sovjetiske krigsfangearbeider har en like selvfølgelig plass som Hannah Ryggen og afrikanske masker. Arkivets bibliotek rommer blant annet norsk og samisk trykkehistorie, håndskrevne bibler og koraner, japanske tresnitt og grønlandske aviser. Oppdag nye verdener og gå deg vill i arkivets irrganger!

Klokken 16.30 går vi opp til Blaker skanse som kan by på historiske bygningsmiljøer i idylliske naturomgivelser, samt en spektakulær utsikt over Glomma. På skansen finner dere blant annet Galleri Blaker skanse, som er plassert innenfor festningsvollene i det gule, store bygget Kommandantboligen. Det er kunstnerfellesskapet KunstSkansen som drifter galleriet. 

Blaker skanse er et nasjonalt kulturminne. Det nå fredede festningsanlegget ble påbegynt i 1683 og var et ledd i et systematisk forsvar av Glommalinja mot Sverige, som den gang var på høyden av sin makt. Kunst- og kulturopplevelser utgjør i dag kjerneaktiviteten på stedet. Det tilrettelegges for et bredt publikum og huser kunstatelierer, et kunstgalleri, stort uteområde og en sommerkafé.

På Blaker skanse er Blaker bygdekvinnelag med hjemmelagede smaksprøver til oss. Frivilligheten er en viktig samarbeidspartner for utvikling av skansen. Bygdekvinnene representerer disse denne ettermiddagen. Ved siden av en liten matbit, følger en smaksprøve av «Skanseølet» fra Norum bryggerier. På turen blir det kunstopplevelser både på Blaker meieri og på Galleri Blaker skanse. 

Tog fra Lillestrøm stasjon. Buss tilbake til hotellet kl 18.00.
30 plasser

2. Kulturkvartalene i Lillestrøm by

Illustrasjon: LPO arkitekter

Velkommen til vandring i Kulturkvartalene. Bli med kultursjefen og biblioteksjefen fra Lillestrøm kommune på vandring i Kulturkvartalene. Vi ønsker å ta dere med på en reise som startet i 2012 med satsing på kultur og næring i byens indrefilet, med utvikling av nye bygg for kunst og kultur og ivaretagelse av den verneverdige bebyggelsen. En satsing, ungdomstilbud i sentrum av Lillestrøm by, tydelig satsing på kulturmiljø, frivillighet, bibliotek og kunst.  Alt dette på et lite tett område ved porten inn til sentrum, og et stenkast fra trafikknutepunktet.

Vi vil gi deg et lite innblikk i Lillestrøm kommunes strategiske satsing på kunst, og kultur over tid, hvor vi binder fortid, nåtid og framtid sammen med ønske om å utvikle Lillestrøm by til en attraktiv by i regionen.  

Vi besøker ungdommen sitt eget hus, Villa Cara, og streifer innom noen av de verneverdige byggene, i tillegg til at vi får en nærmere presentasjon av Nitja senter for samtidskunst, virksomheten i Lillestrøm kultursenter og Kvartal 1. 

Vandringen ender i et flott og innholdsrikt bibliotek og hub for kulturnæringer på takterrassen i 5 etasje, hvor du kan få et overblikk over Lillestrøm by med litt forfriskende i glasset. 

Oppmøte ved den lille kulturscenen i bibliotekets 1. etg. Gåavstand til hotellet.
25 plasser

3. Elvebredden kunstpark og Nebbursvollen friluftsbad

Foto: Elvebredden kunstpark

Bli med på en guidet tur i Elvebredden kunstpark. Langs Nitelva i Lillestrøm ligger Elvebredden kunstpark. Den består av elleve stedstilpassede kunstinstallasjoner av anerkjente norske og internasjonale kunstnere. Vi tar dere med på en guidet tur som starter i den mest urbane delen med «Yes To All» av den sveitsiske kunstneren Sylvie Fleury. Vi tar oss deretter gradvis over i den roligere og mer naturskjønne delen av kunstparken som avsluttes med marmorskulpturene «Nuova Vita» av Turid Gyllenhammar.

Vi ender opp ved Nebbursvollen friluftsbad, hvor de som har lyst kan ta seg et bad, og de som ønsker å finne veien tilbake til hotellet kan gjøre det. PS! Husk badetøy

Vi går samlet fra Lillestrøm kultursenter. Gangavstand fra hotellet.
30 plasser

4. Fetsund Lenser

Foto: Fetsund lenser / MiA

Fetsund lenser er et nasjonalt kulturminne, fløtningsmuseum og våtmarkssenter ved Glommas utløp i Øyeren, som er innfallsporten til Nord-Europas største innlandsdelta. Fetsund lenser var i drift som tømmersorteringsanlegg fra 1861 til 1985. Fløtingsanlegget ble fredet i 1987 som et industrielt kulturminne, og er i dag en del av MiA – Museene i Akershus.

Bli med på en guidet spasertur på Fetsund lenser. Du får høre historien om tømmerfløtinga, besøke utstillingene i Trådbua, Materialbua og Sootbrakka. Hvis vannstanden tillater det, får du muligheten til «å gå på vannet». Fetsund lenser har nemlig 2,5 km med flåteganger. Les mer om Fetsund lenser.

Buss fra Lillestrøm kultursenter kl 15.30. Transport tilbake til hotellet kl 17.30
30 plasser

5. Sørum fritidsgård og Rosenberg Spiseforretning

Foto: Sørum fritidsgård og Rosenberg Spiseforretning
Opplev Sørum fritidsgård og Rosenberg Spiseforretning. Fritidsgården har vært i drift siden 1973, og stedet brukes både for rekreasjon og opplevelser for kommunens innbyggere. Barn og unge er gårdens hovedmålgruppe, og det tilbys rideskole og terapiridning. I tillegg fungerer stedet som en alternativ opp læringsarena på dagtid og har en egen Stallgjeng bestående av ivrige heste- og dyreglad barn og ungdom. Gården er åpen for publikum og huser griser, sauer, esler, høner, kaniner og ca. 40 hester. Her vil leder på gården fortelle om historien og driften av fritidsgården, dere få en liten omvisning og hilse på noen av dyrene.

Så tar bussen dere tilbake til Lillestrøm by og Rosenberg Spiseforretning.
Rett ved Lillestrøm stasjon ligger en ekte slakterforretning med eget pølsemakeri. Rosenberg er kjent for gode pølser og kjøtt av høy kvalitet. Familiebedriften feirer i år 90- års jubileum og er stolte av å ta vare på lokale mattradisjoner og Rosenberg sin historie samtidig som de gir plass til nye mattrender. Her får dere ta turen inn i butikken hvor dere blir bedre kjent med stedets historie og smake på noen av stedets spesialiteter.

Buss fra Lillestrøm kultursenter kl 15.30. Buss tilbake til hotellet kl 18.00
20 plasser

Book din studietur!