Kulturytring 2023: en bærekraftig og innovativ kulturpolitisk arena

Hvordan blir Kulturytring 2023, neste års store kulturpolitiske samling i Drammen? Programsjef Kaia Brænne forteller om planene for neste års festival, hvordan det skiller seg fra 2021, og alle mulighetene og konseptene som finnes for arrangører.

– Hei Kaia! Nå er det faktisk bare et halvt år til Kulturytring braker løs i Drammen, 19. – 21. juni i 2023. Hvordan er status rett før jul?
– Vi går inn for juleferie med kroppen full av inspirasjon, og hele administrasjonen har allerede begynt å drømme om Kulturytring. Denne høsten har vi inngått mange nye samarbeid, og den 1. desember åpnet vi påmelding for arrangører. Vi opplever en utrolig entusiasme fra et bredt kulturfelt – det er masse organisasjoner, kompetansemiljøer og personer som har lyst til å delta med egne arrangementer på Kulturytring. Fasen vi er i nå gir masse energi til arbeidet vi skal gjøre fremover. Alle ideer og initiativ er velkomne, og vi jobber beinhardt for at flest mulig gode ideer skal bli realisert. Neste halvår blir strålende travelt!

– Fjorårets festival var midt i pandemien, og dere var løsningsorienterte med å ha direkte strømming av arrangementene. Blir det samme stil i 2023?
– Det er utrolig hvor fort man glemmer, men i fjor gjennomførte vi et tre dagers fullt program, 80 programposter med 54 arrangørorganisasjoner på 6 parallelle scener, midt i pandemien. Der og da var det mange som ikke hadde lov til å reise utenfor fylkesgrensene, og vi kunne heller ikke ha publikum. Neste år blir det strømming av noen arrangementer, men først og fremst rigger vi til en stor fysisk festival. Det blir stands, foodtrucks, folkeliv, kunst og kultur på torg og i gater og 10 scener, og det hele på et tett og perfekt festivalområde ved papirbredden og Union Brygge i Drammen. Det gjelder altså å komme fysisk til Drammen!

– Hvis du jobber i kunst- og kultursektoren er det her du skal være mellom 19. – 21. juni.

– Kulturytring 2023 er både en debattfestival, en kunnskapsarena og en kunst- og kulturfestival. Hvordan ser dette ut i praksis?
– Kort sagt er dette Arendalsuka for kulturlivet – vi har debatter, forskningsformidling, politikersamtaler og paneler, samtidig som det er et tett kulturprogram med konserter, sceneproduksjoner, åpne gallerier, utstillere og mye mer! Vi tar sikte på flere tusen deltakere hver dag, med programposter fra morgen til kveld. Hvis du jobber i kunst- og kultursektoren er det her du skal være mellom 19. – 21. juni.

– Hvilke formater kan et Kulturytring-arrangement ha, og hvilke konsepter håper dere å se fra arrangørene?
I tillegg til faglig sterke arrangementer som gjennomføres på en av våre scener, ønsker vi alle mulige formater og konsepter velkomne! Badstu og bokbad, lunsj og lyrikk, argumentautomat, lyddusj, kurs og verksteder, kveldsarrangementer, kunstneriske installasjoner og alt imellom. Vi jobber fortsatt med å skru sammen festivalkartet, så kom til oss med gode og innovative forslag! Vi er i gang med å utvikle konsepter for scenene våre, for eksempel Kulturytrings grønne scene i bakgården og en egen podcastscene. Der skal vi sende et utvalg av Norges største kultur- og politikkpodcaster, live fra Kulturytring.

Kaia Brænne, programsjef i Kulturytring.

– Hvilken rolle kommer podcast til å ha på Kulturytring i 2023?
– Podcastkonseptet blir kjempeviktig. Mange kulturaktører og mediehus har allerede etablerte podcaster, og vi legger til rette for at det skal være naturlig å sende live fra Kulturytring underveis i festivalen. Det er også en god mulighet for politikere, forskere og kulturpersonligheter å nå ut til et større publikum. Akkurat nå ser vi på muligheten for å lage varierte og kreative rammer rundt podcastsendingene, hvor man kan sende fra ulike miljøer og arenaer til ulike tider på døgnet. Vi har et godt samarbeid med Drammensbiblioteket når det kommer til utvikling av podcastprogrammet, men det er også mulig å melde på en podcast via våre skjemaer på nett.

– Hva skjer på bærekraftscenen?
– Bærekraftsmålene er førende i de fleste sektorer nå, også i kulturlivet. Kulturlivet er en av de få næringene som kan vokse i det grønne skiftet, og den grønne tilnærmingen til kunst og kultur har kommet langt mange steder. I NOKU har vi hatt arbeidet med bærekraftig omstilling i kulturfeltet øverst på agendaen i flere år, og vi ser at mange av arrangørene vi snakker med planlegger debatter og faglig innhold knyttet til disse temaene. Vi ønsker å samle dette på Kulturytrings grønne scene for å løfte viktigheten av dette temaet, også for festivalen. Vi arbeider for å gjennomføre hele Kulturytring så grønt og bærekraftig som mulig. Bærekraft er viktig i alle ledd, og da er det naturlig at bærekraft får en egen scene!

Påmelding til Kulturytring er åpen frem til 1. mars 2023. Er du interessert i å melde et arrangement til Kulturytring? Mer info finner du her!

Kulturytring er Norges største nasjonale arena for kulturpolitikk og arrangeres for andre gang i Drammen i juni 2023. Gjennom tre fulle dager skal kulturfeltet samles for å sette kunst og kultur på dagsorden i valgkampen. Kulturytring ble arrangert i Drammen for første gang i juni 2021. Til tross for pandemi ble det gjennom tre dager avviklet et tett program på seks scener med over 80 programposter som ga nær 4.500 digitale visninger. Over 50 organisasjoner bidro med egne arrangementer. Initiativet tiltrakk nærmere 1000 deltakere totalt. I 2023 vil Kulturytring arrangeres 19. til 21. juni, også denne gang i samarbeid med Drammen kommune og Viken fylkeskommune.