Fullt program lansert for Kulturbæring i Bodø


Hele programmet er klart! Sammen med våre kollegaer i Norsk kulturskoleråd arrangerer vi høsten store fagkonferanse for kultursektoren, 16. og 17. oktober i europeisk kulturhovedstad 2024.

Tekst av Egil Hofsli, Norsk kulturskoleråd

Kulturbæring er en viktig del av samarbeidet som NOKU og Kulturskolerådet har, og vår felles satsing i forbindelse med Bodø2024. Vi ønsker å samle alle som brenner for å skape positive, varige endringer i samfunnet gjennom kulturelle og bærekraftige initiativer.

PROGRAM OG PÅMELDING

Plassene er nå i ferd med å fylles opp, og påmeldingfristen 1. oktober.

– Kulturbæring er årets viktigste kulturkonferanse og byr på mye spennende, fremtidsrettet innhold samt en storslagen feiring av lokal kulturarv og tradisjoner, sier Marita Helene Hansen, prosjektleder for konferansen.

Anna Rennemo, produsent for konferansen, møter oss med et stort smil.

– Dette er en stor dag, og det er en glede endelig å få presentere programmet i sin helhet. Vi har hele veien kunne velge på øverste hylle, og er svært fornøyde med de som skal bidra til konferansen. Dette blir en veldig viktig møteplass og dialogarena, sier Rennemo.

– Nå er det bare å melde seg på og bestille tur til Bodø. Følg også med i sosiale medier og nyhetsbrevene til Kulturskolerådet, hvor du vil få flere smakebiter fra programinnholdet, intervjuer med bidragsytere og mye annet spennende, sier Anna Rennemo.

Bidragsytere på Kulturbæring-konferansen

En rekke bidragsytere skal i aksjon på konferansen. Noen med innlegg, noen som deltakere i panelsamtaler – og noen skal bidra i flere sammenhenger, også som moderatorer. Du finner omtale av samtlige i programmet. Her følger en alfabetisk oversikt over bidragsyterne. 

Liv Aira. Dansekunstner og koreograf.
Morten Christiansen. Direktør, Norsk kulturskoleråd.
Lávre Johan Eira. Samisk artist og musiker. 
Anne Kristin Gurák. Fagleder for sannhet og forsoning ved Árran – Juleváme guovdásj.
Even Aleksander Hagen. Statssekretær, Kultur- og likestillingsdepartementet, for Arbeiderpartiet.
Marita Helen Hansen. Prosjektleder for Kulturbæring.
Julius Heinicke. Prof.dr. i kulturpolitikk og UNESCO Chair ved University of Hildesheim.
Runa Hestad Jensen. Ph.d. og førsteamanuensis i musikkpedagogikk ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet.
Kristin Holm Jensen. Avdelingsdirektør, SVD Oppvekst, kultur og utdanning, KS. 
Steinar Pleim Johansen.  Faglig leder, Salten Kultursamarbeid. 
Maja Kristine Jåma. Sametingsråd for kultur. Representerer Norgga Sámiid Riikkasearvi/Norske Samers Riksforbund (NSR).
Aili Keskitalo. Politisk rådgiver, Amnesty International Norge, styreleder for Bodø 2024 IKS og tidligere sametingspresident i en niårsperiode. 
Solveig Korum. Medlem i styringsgruppa for Sustainable Living in the Nordics.
Andre Wallan Larsen. Direktør for Bodø2024.
Monica Larsson. Generalsekretær i NOKU (Norsk kulturforum). 
Ole-Henrik Bjørkmo Lifjell. Samisk artist, skuespiller, manusforfatter og sametingsrepresentant for Norgga Sámiid Riikkasearvi/Norske Samers Riksforbund (NSR).
Terje Lindberg. Nestleder i Norsk kulturskoleråds hovedstyre og driver av Company Stories.
Cecilie Lindflaten. Rektor i Larvik kulturskole og fritid.
Kristian Mjøen. Daglig leder, Norsk Bærekraftsenter. 
Kjell Moberg. Teaterregissør, pedagog og teaterleder. Kunstnerisk leder for prosjektet A Sense of Time and Place.
Tor Helge Reinsnes Moen. Kulturleder, Alta kommune. 
Aon Raza Naqvi. Forfatter, redaktør, programleder, journalist, foredragsholder. 
Sigrun Wiggen Prestbakmo. Statssekretær i Kommunal- og distriktsdepartementet, for Senterpartiet.
Anders Rønningen. Leder for interessepolitisk arbeid i Norsk Kulturskolerådet og førsteamanuensis i musikkpedagogikk ved Universitetet i Sørøst-Norge.
Sigrid Røyseng. Leder av det regjeringsoppnevnte musikkutvalget, professor i kultursosiologi ved Norges musikkhøgskole og professor II i kulturledelse ved Handelshøyskolen BI.
Samsaya Sampda Sharma. Artist og låtskriver.
Ingrid Rognes Solbu. Administrativ leder ved Rosendal Teater.
Torbjørn Urfjell. Avdelingsdirektør for samfunn og arena i Kulturdirektoratet. 

Vil skape entusiasme og gi faglig påfyll

– Vi gleder oss veldig til å samle medlemmer og kulturkollegaer til to dager med et svært sterkt program, sier Monica Larsson, generalsekretær i NOKU. Vi trenger alle faglig påfyll innimellom samt å treffe kolleger for å utveksle erfaringer og ideer. Målet vårt er at alle konferansedeltakerne skal reise hjem med entusiasme og nye faglige ideer i bagasjen. Samt en god dose inspirerende kunstopplevelser. 

– Viktig konferanse og en milepæl i samarbeidet

– Konferansen Kulturbæring vil bli en viktig konferanse, og en milepæl i samarbeidet mellom Norsk kulturskoleråd og Norsk Kulturforum (NOKU). Dette blir en konferanse det vil være vanskelig ikke å delta på, sier Morten Christiansen (bildet), direktør i Norsk kulturskoleråd.

Christiansen forteller at Kulturbæring – Kulturen som driver for bærekraftige samfunn handler om at kultur er en vesentlig faktor i samfunnsutvikling og samfunnsbygging.

– Det er viktig å påpeke at alle kommuner på forskjellig vis er et konglomerat av småsamfunn, sier Morten Christiansen som ser fram til det han tror blir et givende konferansesamarbeid med NOKU.

Scandic Havet er konferansearena

Konferansen arrangeres på Scandic Havet i Bodø, og altså i forbindelse med Bodø2024. Her inviteres hele Norden til en feiring av lokal kulturarv og lokal kulturbæring. Gjennom en rekke foredrag, parallelle sesjoner og panelsamtaler vil deltakerne få nye perspektiv og kunnskap om kulturens rolle for bærekraftige samfunn.

Samfunnet er i rask endring, blant annet med en aldrende befolkning samt småsamfunn som er under press. Dette vil utfordre mange kommuner til å finne nye løsninger for innbyggerne sine. Derfor legger konferansearrangørene opp til en utforsking av hvordan tradisjon og kulturarv møter innovasjon og nye impulser. En ønsker å synliggjøre hvordan kulturbæring utvikler identitet, stolthet og tilhørighet til eget lokalsamfunn, som igjen skaper håp for fremtiden.

Tre ekstra, gratis formiddagssesjoner å velge blant

Innen konferansen starter onsdag 16. oktober kl. 13.00, kan konferansedeltakere som ankommer Bodø tidlig (trolig kvelden før, om en ikke har svært kort reisevei, red.mrk.) få med seg et ekstra, gratis formiddagstilbud. Arrangørene gir deg tre ulike tilbud å velge mellom, som altså ikke inngår i selve konferanseprogrammet.

– Vi håper mange benytter sjansen til gi seg selv en slik inspirerende start på dagen, sier Marita Helen Hansen, rådgiver i Norsk kulturskoleråd og prosjektleder for konferansen i Bodø.

Omtale av formiddagstilbudene onsdag 16. oktober i programmet

Merk: To av arrangementene er det separat påmelding til.

Flere aktuelle arrangement før og etter konferansen 

Konferansen åpner onsdag 16. oktober kl. 13.00 og rundes av torsdag 17. oktober kl. 14.00. I tillegg til de omtalte arrangementet tidligere på åpningsdagen, peker arrangørene på to arrangement til, ett foran og ett rett etter konferansen, som kan være aktuelle å få med seg for konferansedeltakere (og som kan gjøre det aktuelt å ta en ekstra overnatting i kulturhovedstaden):

  • Om kvelden tirsdag 15. oktober inviterer Kulturytring i samarbeid med Folk och Kultur og Kultmødet i Mors, støttet av Nordiske Kulturfond, til et gratis kveldsarrangement med nordisk programinnhold, med panelsamtale og kunstneriske innslag samt fungere som en sosial møteplass. Omtalt i programmet her.
  • Norsk kulturskoleråds landsting 2024 arrangeres rett i etterkant av konferansen, 17. og 18. oktober. Start 17. oktober kl. 15.00, slutt 18. oktober kl. 15.00.

Merk også: Workshop – A Sense of Time and Place er inspirasjon for konferansen, der barn og unge fra tre nordiske land utforsker og feirer det unike ved sin egen lokale identitet, historie og kulturarv. Dette verkstedet finner sted i Bodø helga før konferansen, 11.–13. oktober, og smakebiter fra verkstedet vil bli presentert som kunstneriske innslag på konferansen.