NOKU-året 2024: – Kultur er god folkehelse

Et nytt år er her, og gode kulturopplevelser er viktigere enn noen gang. Generalsekretær Monica Larsson i Norsk Kulturforum deler noen gode råd.

Stortingspresident Masud Gharahkhani og Generalsekretær i NOKU Monica Larsson under Kulturytring i juni.
Stortingspresident Masud Gharahkhani og Monica Larsson under Kulturytring i juni.

Etter et aktivt og innholdsrikt år for NOKU i 2023, ser vi fram til et nytt år med spennende påfyll.

Nytt av 2024 er at vi har fått kommunikasjonsrådgiver og journalist Karen Gjermundrød fra Sør-Odal kommune med på laget. Hun som oss, brenner for et mangfoldig, levende og inkluderende kulturliv, og har stilt generalsekretær Monica Larsson noen spørsmål om hva medlemmer og andre kulturkollegaer kan forvente seg av NOKU i 2024.

Hva bør man ikke gå glipp av dette året?

– I år ser vi særlig frem til to store NOKU-konferanser. Den første, selve NOKU-konferansen 2024, skjer i Lillestrøm 3.- 5. juni. Her blir det som alltid spennende studieturer, årsmøte, et knallsterkt faglig program og mange kulturelle godbiter. Vi er for fullt i gang med planleggingen og gleder oss til å besøke Norges kulturkommune anno 2023 (altså Lillestrøm). Til høsten skal vi, sammen med blant andre Kulturdirektoratet, arrangere den tredje Kultur over Grenser-konferansen. En konferanse som har fokus på internasjonalt kultursamarbeid, noe som er viktigere enn noen gang når Europa preges av uro og krig på eget kontinent. Og det hele skjer i Europas Kulturhovedstad 2024: Bodø!

Kulturaktører over hele landet trues av nedskjæringer blant annet på grunn av trang kommuneøkonomi. Kan du utdype gode grunner til at rådmenn og politikere ikke bør kutte i akkurat dette feltet?

– Jeg elsker det spørsmålet. Kunst og kultur er forebyggende arbeid på sitt mest effektive og faktisk billigste. En WHO-rapport fra 2019, som oppsummerer over 3000 internasjonale studier bekrefter kulturens evne til å fremme god helse. WHO finner altså bevis på kulturens evne til å fremme god helse og forebygging av en rekke mentale og fysiske helseplager. 

Kunst og kultur, kanskje særlig i dyrtid og urolige tider, kan fremme god folkehelse, bidra til trivsel og samhold i lokalsamfunn og kommuner, slik at folk blir mindre ensomme og mer lykkelige. Det var mange gode grunner det. Og da har jeg ikke engang nevnt viktigheten av kultur for tilflytting, stedsutvikling, turisme og vekst i næringer. 

Hvordan kan man som lokal kulturarbeider gå fram for å styrke lokalt kulturliv i en vanskelig tid?

– Et godt spørsmål. Og faktisk ganske enkelt – snakk med en politiker! Fortell hva dere driver med og hvordan dette har effekt for deg, lokalsamfunnet, for byen, enkeltmennesker, for barn og unge. Invitere dem på arrangementer eller på en kaffe og gi en omvisning i din lokale kulturaktivitet. Dette kan være en kommune-politiker, en ordfører, en stortingspolitiker fra ditt fylke eller faktisk en statsråd. 

Hva kan NOKU gjøre for deg og din kommune eller fylkeskommune?

– NOKU kjemper for å løfte kunst og kulturpolitikk opp på agendaen og for kompetansedeling for alle som jobber med kultur her i landet. Vi gir deg inspirasjon, informasjon, nye verktøy og et unikt kolleganettverk. NOKU er din venn når det blåser, rett og slett. 

Følg oss gjerne på sosiale medier, hvor vi deler nyttig informasjon og inspirasjon for å styrke vårt faglige fellesskap.

Bli medlem i NOKU her: noku.no/bli-medlem/