NOKU-webinar: Fri kunst

04. mars 2021 – 04. mars 2021 Norsk kulturforums nettverk Påmelding

NOKU-webinaret under Fri kunst-uka tar for seg vilkårene for kunstnerisk frihet og ytringsfrihet rundt om i verden, og hvordan norske kommuner kan bidra til å støtte kunstnere og skape trygge arbeidsforhold.

Kunstnerisk ytringsfrihet er under press og over hele verden blir kunstnere truet, fengslet og i de verste tilfeller drept, på grunn av sin kunst. Vi ønsker et fokus på viktigheten av kunstnerisk ytringsfrihet og inviterer til en ukes markering av Fri kunst.  For andre gang arrangeres derfor markeringen Fri kunst fra 1.-7. mars 2021.

NOKU-webinaret den 4. mars fra 12-13 vil ta for seg vilkårene for kunstnerisk frihet og ytringsfrihet rundt om i verden, og også hvordan norske kommuner kan bidra til å støtte kunstnere og skape trygge arbeidsforhold.

Rapporten «The State of Artistic Freedom 2021» er en inngående analyse av brudd på kunstnerisk ytringsfrihet og frihet rundt om i verden. Global Action Network manager i Freemuse, Sverre Pedersen legger frem rapporten, Pedersen vil ta for seg trendene vi har sett når det kommer brudd på kunstnerisk ytringsfrihet i 2020, og Covid-19 vil få en naturlig og ganske sentral plass. Covid-19 har gjort det svært vanskelig for kunstnere over hele verden til å skape og framføre sin kunst, og dermed leve av kunsten. Videre har mange ikke-demokratiske regimer brukt pandemien til ytterligere å innskrenke det kunstneriske ytringsrommet, noe som naturligvis har rammet systemkritiske kunstnere veldig hardt.

Safemuse arbeider med å skape trygge arbeidsmuligheter for forfulgte og truede kunstnere, både gjennom residensopphold og enkeltprosjekter. Kommunene er viktige i arbeidet både for å beskytte truede kunstnere og for å legge til rette for gode ytringsmiljøer. Jan Lothe Eriksen, initiativtaker og daglig leder i Safemuse presenterer organisasjons arbeid, vil snakke om verdiene ved å invitere slike kunstnere til prosjekt og samarbeid, og hvordan kommuner kan vie tid til dette viktige arbeidet.