Shawkat Jafari er vår nye koordinator for UNG Kulturytring!

(Foto: Privat)

I arbeidet opp mot Kulturytring 2023 har Norsk kulturforum styrket staben! En av våre dyktige nyansatte er Shawkat Jafari som er med i Kulturrådets aspirantordning. Jafari har en fersk bachelor i kulturledelse fra USN og bred erfaring som frivillig og praktikant hos forskjellige kulturarrangører i Drammen og omegn. Nå skal han lede koordineringen av Kulturytring sitt ungdomsprogram, UNG Kulturytring 2023.

Hei Jafari, fortell oss mer om deg selv!
– Jeg er 25 år og basert i Drammensområdet. Jeg har en bachelor i kulturledelse fra USN i Bø og har jobbet mye med kulturarrangementer underveis i studiene. Jeg er veldig interessert i musikk og liker å være frivillig på musikkfestivaler, og i fjor var jeg praktikant hos Musikkontoret ØKS. Der bisto jeg dem blant annet med prosjektene Ung Arrangør og Katapult, som begge retter seg mot unge musikktalenter som vil komme inn i musikkbransjen. 

Hva gjorde deg interessert i å studere kulturledelse?
– Som barn drømte jeg om å jobbe i Unicef, så interessen for organisasjonsarbeid kom i tidlig alder! Jeg er glad i å jobbe med mennesker, spesielt barn og ungdom, og da noen tipset meg om kulturledelse føltes det som riktig utdanning for meg. Å kunne hjelpe andre via kulturarbeid føles bra.  Jeg syns det er ekstra interessant å jobbe med varierte kulturbakgrunner, noe det finnes mye av på Kulturytring.

I året som kommer er du aspirant og koordinerer Kulturytring sitt ungdomsprogram, men i fjor ble du kjent med Kulturytring som frivillig. Hvordan var denne opplevelsen?
– Kulturytring i fjor var en lærerik opplevelse, og som frivillig fikk jeg mange gode kontakter i kulturbransjen i Drammen. Jeg leverte bacheloren min i juni i år og ønsket meg en interessant jobb, så jeg ble veldig glad da jeg ble spurt rett etterpå om jeg kunne tenke meg å være aspirant for Kulturytring i 2023. Å starte karrieren i Kulturytring med så mange proffe folk rundt meg er en unik mulighet.

Du kom alene til Norge som mindreårig flyktning fra Afghanistan i 2012, og har siden 2014 vært bosatt i Drammensområdet. Hva har det lokale kulturlivet betydd for deg mens du har etablert deg i Norge?
– Jeg føler meg veldig hjemme i Drammen. Førsteinntrykket var at det var en vakker by med et større flerkulturelt miljø enn vestlandsbyen hvor jeg bodde den første tiden min i Norge. Som tenåring på ungdomshjem betydde kulturtilbudet for nyankomne ungdommer spesielt mye. Hver fredag hadde boligen et sosialt og kulturelt opplegg hvor de frivillige var voksne som selv hadde vært der. Det ga en stor trygghetsfølelse å bli kjent med voksne som hadde gått gjennom det samme som oss og se hvor godt de hadde klart seg. Som voksen jobber jeg selv som frivillig på aktivitetene Forandringshuset i Drammen har for nyankomne mindreårige flyktninger. Det føles veldig bra å gjøre dette. Når ungdommene trenger noen å snakke med kan jeg være der for dem og vite hva de går gjennom.

Hva gleder du deg til med Kulturytring 2023?
– Det som har vært appellerende med Kulturytring for meg ligger jo i selve navnet, kombinasjonen av kultur og ytringer. Kulturytring setter kultur i kontekst med de store politiske begrepene og er en møteplass hvor mange mennesker kan følge lærerike debatter. Jeg håper ungdomspublikumet føler at UNG Kulturytring er en barrierefri og inkluderende arena hvor stemmene deres blir hørt, og at vi skaper arrangementer hvor mange ungdommer får en god opplevelse. Ellers gleder jeg meg til arrangementer uten koronarestriksjoner. Jeg husker godt da jeg var på første kulturarrangement etter at restriksjonene ble løftet, jeg var i en folkemengde på 300 og det var som å være født på ny! Det var en god følelse å være i et stort publikum igjen og dele en felles opplevelse. Jeg syns Kulturytring i fjor hadde et godt oppmøte til tross for korona, så jeg gleder meg til å møte publikumet som kommer til neste år!