Foto: Ingvild F. Melien

NOKU-konferansen 2019: «Fremtidens møteplass»
– kunsten og kulturens samlende rolle i lokalsamfunnet

Velkommen til NOKU-konferansen 2019: Regjeringen har staket ut en ny kurs i den nasjonale kulturpolitikken gjennom kulturmeldingen "Kulturens kraft — Kulturpolitikk for framtida". I Kulturmeldingen synliggjør regjeringen hvilken vesentlig betydning kunst- og kulturlivet har og skal ha som samlende rolle i samfunnsutviklingen. Kunst- og kulturlivet i fremtiden skal være en vesentlig ytringsarena i demokratiet vårt, som alle mennesker skal ha tilgang til.

I år skal NOKU-konferansen undersøke kunsten og kulturens samlende rolle i lokalsamfunnet – hvordan ser fremtidens møteplass i lokalsamfunnet ut? Hvordan tilrettelegge og skape møteplasser i lokalsamfunnet som inkluderer og skaper felles opplevelser for hele befolkningen. Hvilken rolle kan kunst- og kultursektoren i lokalsamfunnet spille som demokratibygger?

Konferansen arrangeres i samarbeid med Bodø kommune og Nordland fylkeskommune.

Når: 12. - 13. juni
(11. juni arrangerer NOKU landsmøte kl 17.00 med felles middag på kvelden)

Hvor: Bodø

Meld deg på her

Frist for påmelding er 31. mai

11.juni: 19.15 - 19.45: NY på NOKU-konferansen!
Styret i Norsk kulturforum ønsker nye deltaker velkommen til konferansen.

Program 12. juni 

08:30 – 09:00 Registrering
09:00 - Konferansestart

Hovedinnlegg ved:

In Future, ved Bjørn Heineman: «Fremtidens møteplasser», In future leverer trendanalyser, trendevalueringer, fremtidsbilder og scenarier, og har i oppspillet til Kulturmeldingen på oppdrag fra Departementet gjennomført en undersøkelse om Fremtidens kultur i et brukerperspektiv. Heineman kommer for å fortelle om noen trender undersøkelsen peker på - og hva den sier om fremtidens møteplasser.

Aat Vos: Etter nesten tretti år med å designe biblioteker jobber arkitekt Vos som konsulent for fornyelse av biblioteker og offentlige steder i hele Europa. I samarbeid med innbyggere og fagfolk ønsker han å skape offentlige rom til "det tredje stedet" - inkluderende møteplasser i samfunnet.  Blant hans mest inspirerende prosjekter er det nye Kalkbiblioteket i Köln (Stadtbibliothek Köln) og det mye roste Deichman Biblo Tøyen ungdomsbibliotek i Oslo.

Tonje Johansson: «Utforming av en ny nasjonal kulturpolitikk for barn og unge» prosjektleder for den nye Barne-og ungdomskulturmeldingen i Kulturdepartementet Tonje Johansson gir en innføring i meldingsarbeidet.

Samtale: Barne- og ungdomskulturmeldingen hva er feltets forventninger til den nye meldingen? Hvordan ser fremtidens møteplasser ut for barn og unge i en digitalisert tidsalder? Samtale med generalsekretær i Ungdom og Fritid, Andre Ruud, daglig leder i UKM, Torstein Siegel, Biblioteksjef på Stormen, Trud Berg og Peder Kachel Nordland fra styret i Unge Stormen.

Astrid Stensønes Arnøy: «Bodø Bodyscape – den andre siden av nakenhet», Stensønes Arnøy er rådgiver i kunst og kulturformidling i Nordland fylkeskommune og var prosjektleder for fotokunstprosjektet til Spencer Tunick, som er en amerikansk fotograf og mest kjent for nakenfotograferinger i naturformasjoner. Tunick ble invitert til Bodø i 2018 i forbindelse med at Bodø søker om å bli Europeisk kulturhovedstad i 2024 - og kunstprosjektet førte til diskusjoner om verdien, betydningen og kunstens rolle og funksjon i lokalsamfunnet. 

Arne Vinje: «Hvordan skape kollektiv identitet ved å satse på kunst og kultur? – Bodø søker om å bli Europeisk kulturhovedstad» Kultursjef i Bodø forteller om bakgrunnen og presenterer søknaden til Bodø for å bli Europeisk kulturhovedstad 2024

12:30 - 13:30 Lunsj

13:30 Parallellsesjoner - vi opplever Bodø og noen av Nordlands kulturperler:

Parallellsesjon 1: Bodøs transformasjon: opplev Stormen-kvartalet! Etter en lang debatt i byen, ble det gamle busstorget i Bodø sentrum forvandlet til kulturkvartalet i 2014. Stormen-kvartalet består av Stormen Konserthus og Stormen Bibliotek, som i dag fremstår som den kulturelle møteplassen i Bodø – og begge husene har utmerket seg av ypperste klasse - og Stormen bibliotek ble i 2018 kåret til årets bibliotek.  Studieturen i Stormen-kvartalet tar deg med på reisen frem mot i dag og vil synliggjøre hvilken effekt Stormen-kvartalet har hatt for utvikling av Bodø som et levende sentrum - og hvordan institusjonene er demokratibyggere. Det vil bli omvisning i begge husene og kunstneriske innslag.

Turen avsluttes på Bodin bryggeri det lokale bryggeriet for øl-smaking.
Transport: føtter

FULLBOOKET: Parallellsesjon 2. En nordlandsperle – Kjerringøy handelssted i Bodø kommune Kjerringøy handelssted er et unikt sted, et autentisk og særlig godt bevart handelsanlegg fra 1800-tallet. Kjerringøy handelssted er et kulturminne frosset i tid i et fantastisk naturlandskap som har blitt skildret i Hamsuns Nordlandsromaner.  Studieturen til Kjerringøy gir et innblikk i livet på et nordnorsk handelsted, som var svært betydningsfullt for utviklingen av Nordland. Gjennom omvisning på handlestedet skal vi få høre om klasseskiller og dagligliv, tørrfisk og tran, fiskeri- og handelshistorie, og betydningen av dette kulturminne i dag og hvordan Nordlandsmuseet arbeider med å formidle dets historie.
Transport: buss og ferje

Parallellsesjon 3. En nordlandsperle – Fordypningsrommet Fleinvær Fordypningsrommet er verdens vakreste arbeidsrom for kunstnere på øya Fleinvær utenfor Bodø - som om vinteren har 9 fastboende. Tanken bak Fordypningsrommet er at kunstnere og andre kreative sjeler kan leie seg inn for lengre og kortere tidsrom for å få arbeidsro og inspirasjon i et vilt og vakkert naturlandskap. Vi tar båt fra Bodø ut til Fleinvær og får oppleve naturen og stedets historie og arkitektur. Er du glad i havsbading – da er dette turen for deg - saunaen varmes opp for oss.

Transport: Båt – NB. du må tåle Nordnorsk sommer :)

Alle turene er tilbake på hotellet til kl 18.00

20.00 Middag på Norsk Luftfartsmuseum
Annonsering av de 3 nominerte til å bli Norges kulturkommune 2019


Avslutning på kvelden: Midnattsoltur til Keiservarden Stien til Keiservarden starter i bydelen Rønvik og går over tre km opp til toppen som ligger på 366 meter over havet. Keiservarden byr på storslått utsikt til byen, havet og fjell i mange kommuner rundt Bodø. Er været meldt klart, blir det midnattssol, men turen er flott uansett vær. I forbindelse med Bodø bys 200-års jubileum bygde sherpaer fra Nepal terrengtilpassede trapper i deler av stien. De flotte trappene gir turen en ekstra dimensjon og gjør i seg selv turen verdt.

Program 13. juni 

09:00 - Konferansestart

Hovedinnlegg ved:

Neil Peterson: "Culture to the Rescue" - a presentation showing how cities like Liverpool have created new and successful social change narratives built around major cultural and sporting events. Peterson var en av dem som var med å planlegge og gjennomføre Liverpool som europeisk kulturhovedstad i 2008 - han kommer til NOKU-konferansen for å fortelle om hvordan Liverpool har blitt påvirket av å satse på kunst og kultur.

Anne Meek: Kultur som stedutviklingsstrategi - trylleformular for norske byer og tettsteder? Troen på kultursatsing som strategi for stedsutvikling stod sterkt i Norge rundt årtusenskiftet. Det ble hevdet at det å satse på kultur ville føre til ringvirkninger i form av både bolyst, befolkningsvekst og næringsutvikling. Anne Meek tok i 2018 sin doktorgrad i Kulturvitenskap, og har forsket på kultursatsingene i et tverrfaglig kulturvitenskapelig og teatervitenskapelig, nærmere bestemt dramaturgisk perspektiv. I sitt foredrag forteller hun om hvordan dramaturgiske tendenser påvirker forholdet mellom steder og mennesker, og hvorfor noen steder lykkes og andre ikke på bakgrunn av dramaturgisk analyse.

Samtale: Hvilken rolle har kunsten som arena for ytring i demokratiet vårt, og hvorfor er det essensielt med et mangfoldig kunst- og kulturliv? Til samtalen kommer Sumaya Jirde Ali, norsk-somalisk samfunnsdebattant, forfatter og poet, som i 2018 fikk Den norske Forfatterforeningens Ytringsfrihetspris, og Silje Eikemo Sande, prosjektleder for  "Inkluderende kulturliv i Norden", som er en del av Norges hovedsatsinger i forbindelse med formannskapet i Nordisk ministerråd koordinert av Kulturrådet.

Levende lokaler/Doga: «Bekjempe og forebygge sentrumsdød» Levende lokaler skal bekjempe og forebygge sentrumsdød. Prosjektet drives av DOGA, i samarbeid med Arendal, Lærdal og Tromsø kommune. Tone Einelia Prosjektleder Lærdal Næringsutvikling AS, og Guri Mette Vestby, Seniorforsker ved By og regionforskningsinstituttet NIBR kommer for å presentere prosjektet og inspirere og gi verktøy til andre kommuner for å skape et levende sentrum i lokalsamfunnet. 

Malene Bødker Leerberg: «Hvordan kan samskapning bidra til fremtidens møteplass?» Kommune 3.0 er på full vei inn i kommune-Norge med større krav om medborgerinvolvering og tjenesteutvikling gjennom samskapende prosesser. Men hva er samskaping? Et resultat av en stadig mer presset kommuneøkonomi? Eller er samskaping et bidrag til demokratiet? Bødker Leerberg er adjunkt ved VIA University College i Danmark og arbeider med organisasjons- og kompetanseutvikling med fokus på samskaping. Bødker Leerberg har de siste 15 år forsket og arbeidet i praksis med samskapende prosesser, og i sitt innlegg kommer hun til å snakke om de muligheter, utfordringer og dilemmaer som kan oppstå i slike samskapende prosesser. Leerberg var prosjektleder på forprosjektet til DOKK1 i Aarhus og arbeider pt. med et norsk nettverk av fire fylkesbiblioteker og ni folkebiblioteker i det to-årlige prosjektet ”Biblioteket som samskaper”.

Politisk debatt: Hvilken rolle har kultursektoren i kommunen og fylkeskommunen i å skape fremtidens møteplasser? Deltakerne blir annonsert snart

13:00 - 14:00 Lunsj - og takk for nå!

NB: Programmet er ikke endelig - oppdateres fortløpende - men det er bare til å melde seg på! 

FULLBOOKET: Ekstra studietur til Lofoten: Opplev kunstlivet i Lofoten 13. og 14. juni

Avreise studietur kl. 14:00
Bli med på studietur til Lofoten: turen starter i Bodø etter konferansen hvor vi tar ferje til Moskenes. Vi tar en busstur gjennom vakre Lofoten med mål om å oppleve kunstsatsningen til øysamfunnet, og vi får oppleve blant annet utvalgte verk i skulpturlandskap Nordland, Kunstnerkvarteret Lofoten i Leknes, som et tidligere gamlehjem som har blitt gjort om til et AiR sted for kunstnere. Vi reiser til Henningsvær for å oppleve Engelskmannsbrygga (keramikkverksted, glassblåseri og fotogalleri). KaviarFactory samtidskunstmuseum (med utstillingen Creation of a moment), Trevarefabrikken kulturhus in progress + mye mer. Vi bor i autentiske rorbuer på Nusfjord Arctic Resort som er et lite fiskeværsamfunn i Lofoten.

Turen er ferdig kl. 17.00 den 14. juni hvor man vil ha muligheten til å ta fly hjem fra Leknes.
Studieturen er inkludert reise, opphold og mat – men ikke inkludert fly hjem. Den må bestilles separat.

Bestill fly hjem via Widerøe eller SAS – det er to fly alternativer:
Leknes - Tromsø 18:10 – 19:00
Leknes – Bodø 20:00 – 20.25
Det er begrenset med plasser på turen – frist for påmelding er 30 april.
Vær oppmerksom på at man må sove på rom med andre i rorbuene.

Se utvalgte bilder fra Lofoten:

    Norsk kulturforum - NOKU
    c/o Sentralen, Postboks 183,Sentrum, 0102 Oslo
    Besøksadresse: Øvre Slottsgate 3
    Telefon: (+47) 948 37 655, 

    E-post: post@noku.no


   © Norsk kulturforum, 2016.
    Alt innhold er beskyttet i henhold til lov om opphavsrett til åndsverk (Åndsverkloven).
    Innholdet kan ikke benyttes kommersielt uten samtykke fra Norsk kulturforum.


Utviklet av Imaker as